Z državnim tekmovanjem se je v četrtek, 24. marca na  naši šoli zaključil letošnji Ekokviz, tekmovanje v  ekoznanju, na katerem se je pomerilo 3567 učencev iz 148 osnovnih šol. Zmagala je ekipa OŠ Ledine. Drugo mesto je zasedla ekipa OŠ Dravlje, tretje ekipa OŠ Naklo in četrto mesto OŠ Rodica. Udeležence Ekokviza sta nagovorila mag. Daša Dragar Milanovič, glavna inšpektorica Inšpektorata za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo in nacionalni koordinator Ekošole mag. Gregor Cerar. Zmagovalnim ekipam je v imenu Telekoma Slovenije, ki je že osmo leto zapored soorganizator Ekokviza, čestitala Simona Šturbej, ki jim je predala tudi donacije za okoljske naložbe.

Letošnje teme
Učenci šestega razreda so pri temi Biotska raznovrstnost  spoznavali, kaj je biotska raznovrstnost, kako se je razvijala skozi čas in kateri dejavniki jo ogrožajo. Kako živilska industrija vpliva na zmanjševanje biotske raznovrstnosti ter kako lahko posameznik pripomore k temu, da jo v čim večji meri ohranimo.
Tema Hrana je učencem sedmih razredov postregla s podatki o tem kaj pomeni pojem hranilne snovi, seznanila jih je z vrstami hranilne snovi, prednostmi uživanja lokalno pridelane hrane v primerjavi s hrano, ki ima za seboj že tisoče kilometrov. Kaj pomeni načela odgovornega ravnanja s hrano, in kakšen delež ima svetovna proizvodnja hrane pri okoljski krizi in kako rešiti predstavljene okoljske izzive.
Učenci osmih razredov so v temi Odpadki  spoznali pojem odpadek, vrste odpadkov, problem odpadkov, ki nastanejo med izdelavo hrane ali po uživanju hrane, problem odmetavanja hrane po svetu in nekaj rešitev za to da bi s hrano čim bolj odgovorno ravnali.

(Skupno 84 obiskov, današnjih obiskov 1)