22. april – DAN ZEMLJE

Ali se kdaj spomnite na Zemljo, katera nas nosi, nam daje vse, kar potrebujemo za življenje, in nam omogoča raznoliko bivanje v svojem okolju?

Zêmlja je eden izmed planetov Osončja ter prostor, na katerem sta se razvila življenje in človeštvo. Po oddaljenosti od Sonca je tretji, po velikosti pa peti planet Sončevega sistema. Predstavlja največji trdni planet in edini prostor v Vesolju, za katerega je znan obstoj življenja. Zemlja se je oblikovala pred približno 4,57 milijarde let, njen edini naravni satelit Luna pa pred okoli 4,53 milijarde let. Od svojega nastanka je Zemlja prešla množico geoloških in bioloških razvojnih faz, zaradi česar so se sledi njene prvotne podobe večinoma izbrisale.

Na dan Zemlje,  22. aprila, so učenci prve triade ustvarjali izdelke iz odpadne embalaže, četrtošolci so zaključili učno enoto o vodi in izdelali plakate, petošolci so se ta dan urili v spretnostni vožnji s kolesi, šestošolci so si ogledali Regionalni center za ravnanje z odpadki in razstavo Herman Lisjak vodi po vodi, sedmošolci so raziskovali življenje v potoku Vzhodna Ložnica in si na bližnji kmetiji ogledali domače živali in različne hišne ljubljenčke, osmošolci so si v Ljubljani ogledali razstavo Naše telo, v parku Tivoli pa še razstavo fotografij Narodni parki, učenci devetih razredov pa so najprej prisluhnili predavanju o biodiverziteti v Sloveniji nato pa so v raznih delavnicah raziskovali in ustvarjali na temo dan Zemlje.

 

 

 

 

 

Ekokviz 2016 – državno tekmovanje

Z državnim tekmovanjem se je v četrtek, 24. marca na  naši šoli zaključil letošnji Ekokviz, tekmovanje v  ekoznanju, na katerem se je pomerilo 3567 učencev iz 148 osnovnih šol. Zmagala je ekipa OŠ Ledine. Drugo mesto je zasedla ekipa OŠ Dravlje, tretje ekipa OŠ Naklo in četrto mesto OŠ Rodica. Udeležence Ekokviza sta nagovorila mag. Daša Dragar Milanovič, glavna inšpektorica Inšpektorata za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo in nacionalni koordinator Ekošole mag. Gregor Cerar. Zmagovalnim ekipam je v imenu Telekoma Slovenije, ki je že osmo leto zapored soorganizator Ekokviza, čestitala Simona Šturbej, ki jim je predala tudi donacije za okoljske naložbe.

Letošnje teme
Učenci šestega razreda so pri temi Biotska raznovrstnost  spoznavali, kaj je biotska raznovrstnost, kako se je razvijala skozi čas in kateri dejavniki jo ogrožajo. Kako živilska industrija vpliva na zmanjševanje biotske raznovrstnosti ter kako lahko posameznik pripomore k temu, da jo v čim večji meri ohranimo.
Tema Hrana je učencem sedmih razredov postregla s podatki o tem kaj pomeni pojem hranilne snovi, seznanila jih je z vrstami hranilne snovi, prednostmi uživanja lokalno pridelane hrane v primerjavi s hrano, ki ima za seboj že tisoče kilometrov. Kaj pomeni načela odgovornega ravnanja s hrano, in kakšen delež ima svetovna proizvodnja hrane pri okoljski krizi in kako rešiti predstavljene okoljske izzive.
Učenci osmih razredov so v temi Odpadki  spoznali pojem odpadek, vrste odpadkov, problem odpadkov, ki nastanejo med izdelavo hrane ali po uživanju hrane, problem odmetavanja hrane po svetu in nekaj rešitev za to da bi s hrano čim bolj odgovorno ravnali.

NARAVOSLOVNI DAN V ČETRTEM RAZREDU – Voda

Prostovoljno društvo Vodna agencija, ki deluje na področju ozaveščanja o pomenu vodnih virov, je 17. marca 2016 na šolskem parkirišču predstavila učencem četrtošolcem pot vode od zajetja do pipe.  Učenci so ta dan izdelovali še plakate o vodi, ki bodo ob svetovnem dnevu vode (22. marca) razstavljeni v eko kotičku šole.